Tekst i zdjęcie: AneczkaKochaneczka - Kuchcik (42) Wątróbka z syropem malinowym1 kg wątróbki drobiowejbalsamico100 ml białego wytrawnego winamąka do obtoczeniamasłosólpieprzsyrop malinowy |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: dwie
100 ml wytrawnego białego wina wymieszać z syropem malinowym oraz octem balsamico. Całość gotować około 15 minut. Przelać gotowy sos do sosjerki. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym maśle. Wątróbka jest gotowa wtedy, kiedy przestaje być krwista. Usmażoną wątróbkę przełożyć na talerz i polać przygotowanym sosem. Ewentualnie dodać świeże maliny i zioła. Posolić i popieprzyć.