Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Krem z patisona

W sezonie gdy warzywa są młode jest wyjatkowo pyszny .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Składniki:

cukinia, 2 szt.

patison, 1 szt.

dynia, 30 dag

ziemniak, 2 szt.

marchew, 1 szt.

kostka rosołowa, 1 szt.

ząbek czosnku, 1 szt.

Śmietana 18% , 50 ml

szczypiorek, 1 szt.

masło, 1 łyżk.

sól, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

groszek ptysiowy, 5 łyżk.

Sposób przygotowania:

1 . Cukinie umyć , pokrój na małe kawałki . patison i dynię obierz , usuń pestki , pokrój . Ziemniaki i marchewkę obierz , umyj , pokrój w kostke . 2 . Warzywa zalej zimną wodą tak , by je lekko przykryła . Zagotuj , dodaj kostkę rosołową i obrany czosnek , przypraw , gotuj 25 minut . Dodaj masło , posiekany szczypiorek i śmietanę , zmiksuj . Krem podgrzej , posyp groszkiem ptysiowym .