Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Babka marchewkowaProste , bardzo smaczne ciasto . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
marchew, 3 szt.
cukier, 15 dag
mąka pszenna, 25 dag
masło, 10 dag
czekolada deserowa, 5 dag
jajka, 3 szt.
proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
cynamon, 1.5 łyżecz.
orzechy włoskie, 1 szkl.
1 . Marchewki obierz , umyj , zetrzyj na tarce o małych oczkach . Włóż do miski . Dodaj miękkie masło , ucieraj , dodajac cukier i jajka . Mieszajac ,wsypuj makę , proszke do pieczenia i cynamon , połącz . Wsyp grubo posiekane orzechy , zamieszaj . 2 . Forme keksowa natłuść , posyp bułka tartą . Włóż ciasto , wierzch wyrównaj . Posyp orzechami . Włóż do nagrzanego piekarnikapiecz około 50 minut w temperaturze 175 stopni C na złty kolor .