Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Babka marchewkowa

Proste , bardzo smaczne ciasto .

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

marchew, 3 szt.

cukier, 15 dag

mąka pszenna, 25 dag

masło, 10 dag

czekolada deserowa, 5 dag

jajka, 3 szt.

proszek do pieczenia, 2 łyżecz.

cynamon, 1.5 łyżecz.

orzechy włoskie, 1 szkl.

Sposób przygotowania:

1 . Marchewki obierz , umyj , zetrzyj na tarce o małych oczkach . Włóż do miski . Dodaj miękkie masło , ucieraj , dodajac cukier i jajka . Mieszajac ,wsypuj makę , proszke do pieczenia i cynamon , połącz . Wsyp grubo posiekane orzechy , zamieszaj . 2 . Forme keksowa natłuść , posyp bułka tartą . Włóż ciasto , wierzch wyrównaj . Posyp orzechami . Włóż do nagrzanego piekarnikapiecz około 50 minut w temperaturze 175 stopni C na złty kolor .