Tekst i zdjęcie: niesia - Kuchcik (195)

Rosół z naleśnikami

...

Składniki:

goździk, 3 szt.

ziele angielskie ziarnka, 6 szt.

liście laurowe, 2 szt.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

bazylia, 1 łyżk.

twarożki, 10 dag

ser żółty, 10 dag

szczypiorek, 4 łyżk.

masło, 3 łyżk.

mąka , 10 dag

mleko, 1 szkl.

jajka, 2 szt.

cebula, 1 szt.

kapusta głowiasta biała , 20 dag

włoszczyzna, 1 szt.

kurczak, 1 szt.

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka podzielić na kawałki. Obraną cebulę przypiec w piekarniku lub nad gazem. 2. Włoszczyznę z kapustą pokroić an kawałki. Wlać do garnka 2l wody.Włożyć kurczaka, włoszczyznę i cebulę. Dodać przyprawy. Rosół gotować na wolnym ogniu godzinę. 3. Przygotować ciasto naleśnikowe, posiekać szczypiorek i wrzucić do ciasta.Usmażyć naleśniki. 4.Naleśniki posmarować ziołowym twarożkiem i posypać bazylią. Zwinąć w rulony. Każdy naleśnik zawinąć osobno w folię. Odstawić na 20 minut. Odwinąć i pokroić w plastry. Rosół przecedzić i doprawić do smaku, zagotować. Naleśnikowe ślimaczki włożyć do talerzy i zalać gorącym rosołem. Udekorować.