Tekst i zdjęcie: niesia - Kuchcik (195) Rosół z naleśnikami... |
goździk, 3 szt.
ziele angielskie ziarnka, 6 szt.
liście laurowe, 2 szt.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
bazylia, 1 łyżk.
twarożki, 10 dag
ser żółty, 10 dag
szczypiorek, 4 łyżk.
masło, 3 łyżk.
mąka , 10 dag
mleko, 1 szkl.
jajka, 2 szt.
cebula, 1 szt.
kapusta głowiasta biała , 20 dag
włoszczyzna, 1 szt.
kurczak, 1 szt.
1. Kurczaka podzielić na kawałki. Obraną cebulę przypiec w piekarniku lub nad gazem. 2. Włoszczyznę z kapustą pokroić an kawałki. Wlać do garnka 2l wody.Włożyć kurczaka, włoszczyznę i cebulę. Dodać przyprawy. Rosół gotować na wolnym ogniu godzinę. 3. Przygotować ciasto naleśnikowe, posiekać szczypiorek i wrzucić do ciasta.Usmażyć naleśniki. 4.Naleśniki posmarować ziołowym twarożkiem i posypać bazylią. Zwinąć w rulony. Każdy naleśnik zawinąć osobno w folię. Odstawić na 20 minut. Odwinąć i pokroić w plastry. Rosół przecedzić i doprawić do smaku, zagotować. Naleśnikowe ślimaczki włożyć do talerzy i zalać gorącym rosołem. Udekorować.