Tekst i zdjęcie: niesia - Kuchcik (195) Schab z sosemNa słodko. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Liczba porcji: więcej
schab , 1.5 kg
czosnek, 8 szt.
mleko, 1 ml
brzoskwinia w puszce, 1 szt.
żurawina, 0.5 szkl.
ryż basmati, 200 g
mąka pszenna, 1 łyżk.
rodzynki, 2 łyżk.
kukurydza w puszce, 2 łyżk.
sałata, 1 szt.
natka pietruszki, 1 szt.
1. Schab natrzeć solą, wstawić do lodówki na godzinę. Wyłożyć do brytfanki. Czosnek pokroić, plasterkami obłożyć schab. Zagotować 2 szkl. mleka. Ciepłym polać mięso. 2.Piec schab 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Co kilka minut dolewać po trochu pozostałe mleko. 3. Ugotować ryż, wysypać na talerz do odparowania. Umyć rodzynki, osączyć kukurydzę i brzoskwinie. Do kukurydzy i rodzynek dodać ryż. Brzoskwinie napełnić żurawiną. 4. Gotowy schab wyjąć. Sos przecedzić, zagotować. Rozprowadzić mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do sosu. Doprawić do smaku. Mieszając, zagotować sos. 5. Pośrodku półmiska ułożyć pieczeń, odciąć 3 plastry. Po jednej stronie mięsa umieścić ryż, po drugiej brzoskwinie z żurawiną. Odkrojone plastry mięsa polać niewielką ilością sosu. Pozostały sos ustawić obok w sosjerce. Gotowe danie udekorować sałatą i natką.