Tekst i zdjęcie: niesia - Kuchcik (195) Krem z zielonego groszkuW składnikach ser feta 30 dag i 6 grzanek z bułki |
Czas przygotowania: do 30 min
Liczba porcji: cztery
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
masło, 2 łyżk.
Śmietana 18% , 4 łyżk.
bulion, 2 l
cebulka dymka, 3 szt.
groszek zielony, 300 g
1. Cebulki posiekać, zeszklić na maśle. Dodać groszek. Smażyć ok. 5 minut. 2. Zalać gorącym bulionem, gotować 10 minut. Pokroić w kostkę fetę, wrzucić do zupy. Ogrzewać aż ser się roztopi. 3. Zupę zmiksować, doprawić śmietaną oraz przyprawami. Wymieszać. Krem rozlać do kokilek, posypać groszkiem, grzankami i ew. fetą.