Tekst i zdjęcie: niesia - Kuchcik (195)

Krem z zielonego groszku

W składnikach ser feta 30 dag i 6 grzanek z bułki

Czas przygotowania: do 30 min

Liczba porcji: cztery

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

masło, 2 łyżk.

Śmietana 18% , 4 łyżk.

bulion, 2 l

cebulka dymka, 3 szt.

groszek zielony, 300 g

Sposób przygotowania:

1. Cebulki posiekać, zeszklić na maśle. Dodać groszek. Smażyć ok. 5 minut. 2. Zalać gorącym bulionem, gotować 10 minut. Pokroić w kostkę fetę, wrzucić do zupy. Ogrzewać aż ser się roztopi. 3. Zupę zmiksować, doprawić śmietaną oraz przyprawami. Wymieszać. Krem rozlać do kokilek, posypać groszkiem, grzankami i ew. fetą.