Tekst i zdjęcie: niesia - Kuchcik (195) Kurczak pieczony w pomidorachKurczak z rożna w urozmaiconej postaci. |
Liczba porcji: cztery
kurczak, 1 szt.
cebula, 2 szt.
czosnek, 4 szt.
pomidor, 4 szt.
koncentrat pomidorowy, 2 łyżk.
sól, 0 szczypta
mielony pieprz, 0 szczypta
zioła prowansalskie, 0 szczypta
pomidorki koktailowe, 8 szt.
1. Kurczaka z rożna podziel na porcje, ułóż w natłuszczonej formie żaroodpornej.2. Jedną cebulę pokrój w piórka, drugą drobno posiekaj, posyp kurczaka. Pomidory pokrój na kawałki. Dodaj do mięsa. Dołóż ząbki czosnku. Mięso polej koncentratem pomidorowym rozmieszanym z 4 łyżkami wody. Składniki oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, obłóż gałązkami pomidorków koktajlowych. Skrop oliwą.3. Piecz 30 minut w temp. 210 stopni, często podlewając mięso wytwarzającym się sosem. Podawać z grubym makaronem (np. kokardkami).