Tekst i zdjęcie: herbatamalinowa - Kuchcik (91)

Pieczone ziemniaczki z boczkiem i cebulą

Pyszne na kolację lub jako dodatek obiadowy :)

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

ziemniak, 10 szt.

boczek , 10 dag

cebula, 1 szt.

masło, 0 szt.

sól, 0 szt.

pieprz, 0 szt.

Sposób przygotowania:

Obrane, surowe ziemniaki nakrajamy w plasterki jak na zdjęciu (jak ziemniak się przetnie to się nie przejmujemy, wszystko jest do zreperowania)W szczeliny wkładamy plasterki boczku i cebuli.Solimy, pieprzymy i dodajemy na wierzch kawałek masła.Zawijamy w folię aluminiową każdego ziemniaka z osobna.Ziemniaczki powinny spędzik ok godzinę w piekarniku w 180-200 stopniach.Proste, szybkie, syte i smaczne :)