Tekst i zdjęcie: herbatamalinowa - Kuchcik (91) Pieczone ziemniaczki z boczkiem i cebuląPyszne na kolację lub jako dodatek obiadowy :) |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
ziemniak, 10 szt.
boczek , 10 dag
cebula, 1 szt.
masło, 0 szt.
sól, 0 szt.
pieprz, 0 szt.
Obrane, surowe ziemniaki nakrajamy w plasterki jak na zdjęciu (jak ziemniak się przetnie to się nie przejmujemy, wszystko jest do zreperowania)W szczeliny wkładamy plasterki boczku i cebuli.Solimy, pieprzymy i dodajemy na wierzch kawałek masła.Zawijamy w folię aluminiową każdego ziemniaka z osobna.Ziemniaczki powinny spędzik ok godzinę w piekarniku w 180-200 stopniach.Proste, szybkie, syte i smaczne :)