Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Pieczarki balsamicoZakręc lato w słoiku. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
pieczarka, 1 kg
czosnek, 4 szt.
liście laurowe, 4 szt.
rozmaryn, 4 szt.
bazylia, 1 szt.
ocet balsamiczny, 100 ml
oliwa z oliwek, 4 łyżk.
kapary , 1 łyżk.
sól, 1 łyżecz.
chilli suszone, 4 szt.
Pieczarki wytrzec do czystości ściereczką,czosnek obrać,zioła opłukaćOcet wymieszać z oliwą z oliwek,dodać gałązki świeżych ziół,czosnek i 1 małą łyżeczką soli.Dolać 400 ml wody,doprowadzić do wrzenia i jeszcze chwilę pogotować.Do wrzątku włozyć grzyby,gotować po przykryciem przez 3 minuty,kilka razy ostrożnie ale energicznie zamieszaćPieczarki wyjąć dużą łyżką cedzakową,przełożyć do wyparzonych szklanych słoików.Dodać zioła,kapary i małe strączki chiliMarynatę ponownie zagotować,zalać grzyby,słoiki mocno zakręcić,odstawić przynajmniej na 2 dni,aby całkowicie przeszły smak