Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Pieczarki balsamico

Zakręc lato w słoiku.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

pieczarka, 1 kg

czosnek, 4 szt.

liście laurowe, 4 szt.

rozmaryn, 4 szt.

bazylia, 1 szt.

ocet balsamiczny, 100 ml

oliwa z oliwek, 4 łyżk.

kapary , 1 łyżk.

sól, 1 łyżecz.

chilli suszone, 4 szt.

Sposób przygotowania:

Pieczarki wytrzec do czystości ściereczką,czosnek obrać,zioła opłukaćOcet wymieszać z oliwą z oliwek,dodać gałązki świeżych ziół,czosnek i 1 małą łyżeczką soli.Dolać 400 ml wody,doprowadzić do wrzenia i jeszcze chwilę pogotować.Do wrzątku włozyć grzyby,gotować po przykryciem przez 3 minuty,kilka razy ostrożnie ale energicznie zamieszaćPieczarki wyjąć dużą łyżką cedzakową,przełożyć do wyparzonych szklanych słoików.Dodać zioła,kapary i małe strączki chiliMarynatę ponownie zagotować,zalać grzyby,słoiki mocno zakręcić,odstawić przynajmniej na 2 dni,aby całkowicie przeszły smak