Tekst i zdjęcie: NiereformowalnyKot - Kuchcik (45) Zupa krem z Porów i CebuliBardzo szybkie danie i można je przygotować w wersji dla Wegan |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: dwie
por, 2 szt.
cebula, 3 szt.
bulion, 1 l
masło, 1 łyżk.
serek topiony, 1 szt.
gałka muszkatołowa, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
sól, 0 szczypta
jogurt naturalny, 100 ml
Kroimy białą część pora w talarki, a cebulkę w plasterki. W średniej wielkości rondelku roztapiamy kostkę masła (w wersji dla wegan oliwa) i szklimy na niej cebulę oraz por. Następnie zalewamy bulionem (w wersji dla wegan wrzucamy jarzynkę i zalewamy wodą) i dorzucamy serek (w wersji dla wegan tofu sałatkowe) i gotujemy do momentu rozpuszczenia serka. Następnie blendujemy i dorzucamy przyprawy. Na samym końcu lekko okraszamy jogurtem naturalnym, weganie mogą zakwasić delikatnie sokiem z cytryny, ponieważ kwaskowaty dodatek dobrze przełamuje smak. Na sam koniec dobrze jest upstrzyć przyrumienioną na maśle czerwoną cebulką.