![]() |
Tekst i zdjęcie: czekoladka - Kuchcik (75) Korzenne gwiazdki z lukremPyszne korzenne ciasteczka o niezwykłym smaku i aromacie... Idealne na prezent pod choinkę. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
Na Boze Narodzenie
cukier, 10 dag
Margaryna Palma z Murzynkiem, 15 dag
jajka, 1 szt.
mąka , 25 dag
cynamon, 1 łyżecz.
goździki, 3 szt.
gałka muszkatołowa, 1 łyżecz.
ziele angielskie, 3 szt.
kardamon, 5 szt.
imbir, 1 łyżecz.
orzechy włoskie, 5 dag
płatki migdałowe, 2 łyżk.
Wszystkie przyprawy zmiksować w blenderze. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko oraz zmiksowane przyprawy. Orzechy i płatki migdałowe zmiksować z blenderze. Stopniowo dodawać mąkę oraz zmiksowane orzechy. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godz. do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Foremką do ciasteczek wycinać gwiazdki. Piec ok. 10-12min w temp. 180st. Ostudzić na kratce i polukrować. Można ozdobić cukrowymi perełkami.