Tekst i zdjęcie: czekoladka - Kuchcik (75) Bakaliowe serceCiasto jest łatwe w przygotowaniu, zawiera mnóstwo zdrowych bakalii. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
Na Boze Narodzenie
mąka , 15 dag
kasza manna , 15 dag
Margaryna Palma z Murzynkiem, 15 dag
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
cukier, 4 łyżk.
cukier waniliowy, 1 szt.
bakalie, 15 dag
orzechy włoskie, 6 dag
miód, 2 łyżk.
sok z cytryny, 1 łyżk.
cynamon, 1 łyżecz.
1. W miseczce zmieszać mąkę, kaszę manna, cukier, cukier waniliowy i proszek. Margarynę stopić, dodać do suchych składników. Połowę ciasta wylać na natluszczoną i wysypaną kaszą manną blaszkę w kształcie serca.2. Drobno posiekać rodzynki, morele, śliwki i żurawinę, zalać 1/2 szkl. wody i gotować ok. 5 min na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać miód, sok z cytryny, cynamon oraz posiekane orzechy. Masę wyłożyć na ciasto. Resztę ciasta rozkruszyć palcami, posypać na wierzch ciatsa. Piec ok. 35-40min w temp. 190-200st.