Tekst i zdjęcie: makotka - Kuchcik (120)

Tarta z gruszkami

pyszny deserekdokładne składniki dodaję w sposobie przygotowania ponieważ niestety nie dodaje wszystkich

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

Margaryna Palma z Murzynkiem, 125 g

żółtka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

gruszka, 2 szt.

jajka, 2 szt.

Śmietana 18% , 180 g

cukier wanilinowy, 1 łyżecz.

mąka pszenna, 250 g

cukier puder, 100 g

Sposób przygotowania:

ciasto:250 g mąki125 g margaryny1 żółtko1 łyżka cukru pudruszczypta solijak ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietanynadzienie:2-3 gruszki2 jajka180 g śmietany 18%100 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki mąki pszennejZe składników (margaryna,żółtko,mąka 250 g sól,1 łyżka cukru pudru) zagnieść kruche ciasto, uformować kulę,owinąć folią i chłodzić do godziny w lodówce. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.Ciasto podpiec ok 15-20 minut na 200 C. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np.fasolą. Gruszki obrać , pokroić w ćwiartki a potem w plasterki.Śmietanę mieszamy dokładnie z cukrem pudrem (100 g) i cukrem waniliowym,jajkami i 2 łyżkami mąki.Na podpieczonym cieście wykładamy gruszki i zalewamy masą. Pieczemy jeszcze ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni.