Tekst i zdjęcie: makotka - Kuchcik (120) Tarta z gruszkamipyszny deserekdokładne składniki dodaję w sposobie przygotowania ponieważ niestety nie dodaje wszystkich |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
Margaryna Palma z Murzynkiem, 125 g
żółtka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
gruszka, 2 szt.
jajka, 2 szt.
Śmietana 18% , 180 g
cukier wanilinowy, 1 łyżecz.
mąka pszenna, 250 g
cukier puder, 100 g
ciasto:250 g mąki125 g margaryny1 żółtko1 łyżka cukru pudruszczypta solijak ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietanynadzienie:2-3 gruszki2 jajka180 g śmietany 18%100 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki mąki pszennejZe składników (margaryna,żółtko,mąka 250 g sól,1 łyżka cukru pudru) zagnieść kruche ciasto, uformować kulę,owinąć folią i chłodzić do godziny w lodówce. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.Ciasto podpiec ok 15-20 minut na 200 C. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np.fasolą. Gruszki obrać , pokroić w ćwiartki a potem w plasterki.Śmietanę mieszamy dokładnie z cukrem pudrem (100 g) i cukrem waniliowym,jajkami i 2 łyżkami mąki.Na podpieczonym cieście wykładamy gruszki i zalewamy masą. Pieczemy jeszcze ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni.