Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Sokoły

Słodkie,lekkie przyjemności.

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

idealne dla dzieci

Składniki:

cukier puder, 40 dag

białka, 8 szt.

mąka , 1 łyżk.

płatki migdałowe, 3 dag

masa kajmakowa, 40 dag

Sposób przygotowania:

Z białek ubić sztywną i lśniącą pianę,dosypując-po 1 -8 łyżek cukru.Delikatnie wymieszać ją z pozostałym cukrem pudrem i mąką.Przełożyć powstałe ciasto do rękawa cukierniczego lyb szprycy i wyciskać na wyścielający blachę natłuszczony papier ciastka w kształcie trójkątów o bokach 8-18 cm i grubości około 0,5 cm.Wyrównać powierzchnię ciastek nożem.Oprószyć wszystkie płatkami migdałowymi i piec 40 minut w temperaturze 120-140 stopni C.Wysuszone trójkaty łączyć parami,przekładając je masa kajmakową lub innym kremem kotowym np.nutellą.