Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) SokołySłodkie,lekkie przyjemności. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
idealne dla dzieci
cukier puder, 40 dag
białka, 8 szt.
mąka , 1 łyżk.
płatki migdałowe, 3 dag
masa kajmakowa, 40 dag
Z białek ubić sztywną i lśniącą pianę,dosypując-po 1 -8 łyżek cukru.Delikatnie wymieszać ją z pozostałym cukrem pudrem i mąką.Przełożyć powstałe ciasto do rękawa cukierniczego lyb szprycy i wyciskać na wyścielający blachę natłuszczony papier ciastka w kształcie trójkątów o bokach 8-18 cm i grubości około 0,5 cm.Wyrównać powierzchnię ciastek nożem.Oprószyć wszystkie płatkami migdałowymi i piec 40 minut w temperaturze 120-140 stopni C.Wysuszone trójkaty łączyć parami,przekładając je masa kajmakową lub innym kremem kotowym np.nutellą.