Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Zupa kabaczkowaNajlepsza z grzankami |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
koper, 5 g
pieczywo, 80 g
mielona papryka, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
koperek, 5 g
śmietana, 50 g
mąka , 2 g
tłuszcz, 10 g
cebula, 20 g
kabaczek, 100 g
Kabaczek lub cukinię oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę drobnopokroić i udusić na tłuszczu. Pod koniec duszenia oprószyć mąką.Do cebuli dodać paprykę, kabaczek i część drobno pokrojonegokopru — dusić pod przykryciem. Dodać sól, zalać wodą i gotować na słabym ogniu. Gdy warzywa są już miękkie, dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku i posypać pozostałym koprem. Podawać z pieczywem i grzankami.