Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa kabaczkowa

Najlepsza z grzankami

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

koper, 5 g

pieczywo, 80 g

mielona papryka, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

koperek, 5 g

śmietana, 50 g

mąka , 2 g

tłuszcz, 10 g

cebula, 20 g

kabaczek, 100 g

Sposób przygotowania:

Kabaczek lub cukinię oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę drobnopokroić i udusić na tłuszczu. Pod koniec duszenia oprószyć mąką.Do cebuli dodać paprykę, kabaczek i część drobno pokrojonegokopru — dusić pod przykryciem. Dodać sól, zalać wodą i gotować na słabym ogniu. Gdy warzywa są już miękkie, dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku i posypać pozostałym koprem. Podawać z pieczywem i grzankami.