Tekst i zdjęcie: Natalak - Kuchcik (70) Pudding ryżowy z rabarbaremKolejny pudding z najlepszym dodatkiem do deserów na świecie- RABARBAR! |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: trzy
ryż , 1 szkl.
mleko 2,0 % , 2 szkl.
cukier wanilinowy, 2 łyżk.
rabarbar, 2 szt.
Ryż i cukier wsypać do rondelka, wlać mleko. Całość doprowadzić do delikatnego wrzenia i mieszać drewnianą łyżką aż ryż zmięknie oraz wchłonie mleko (ok. 15 minut). Do osobnego garnuszka wsypać cukier, wlać łyżkę wody oraz dodać pokrojoną w kostkę połowę rabarbaru. Podgrzewać aż owoce puszczą sok i cały nabierze ładnego koloru, przecedzić. Do tego samego garnuszka wlać przecedzony sok, dodać pozostałą część rabarbaru pokrojoną w kostkę. Podgrzewać na małym ogniu aż rabarbar zmięknie, ale zachowa ładny kształt, ewentualnie dosłodzić. Pudding przełożyć do naczynek i ozdobić rabarbarem w syropie.