Tekst i zdjęcie: mrmrssandman - Kuchcik (90)

Krem z dyni i młodej marchewki

Znakomity krem z sezonowych warzyw

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

marchew, 10 szt.

bulion, 500 ml

dynia, 750 g

orzech pistacjowy, 20 dag

ser topiony, 100 g

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

ząbek czosnku, 1 szt.

tymianek, 1 szczypta

liście laurowe, 1 szt.

papryka słodka, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy bulion. Lubimy gęste kremy, stąd taka ilość bulionu - jeśli preferujecie inną konsystencję , zwiększcie jego ilość. Marchewki myjemy, szorujemy szczoteczką i kroimy w dowolnej wielkości części. Umieszczamy je w gotującym się bulionie wraz z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min., po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy dalej. Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i za pomocą blendera miksujemy zupę na krem. By zapewnić aksamitność, dodajemy serek, następnie przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, tymianku i papryki. Słodycz warzyw przełamujemy słonymi pistacjami. Obieramy większość (kilka pozostawiamy do dekoracji) i przy pomocy moździerza kruszymy na kawałeczki. Dodajemy do pistacje do kremu, który ponownie umieszczamy na gazie, zagotowujemy, upewniając się, że serek odpowiednio się rozpuścił. Do zupy doskonale pasują płatki migdałów - jeśli macie je w pobliżu, warto je uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni i dodać do kremu - chrupanie podczas degustacji jest dozwolone :) Krem podajemy natychmiast, udekorowany kilkoma pistacjami, choć z doświadczenia wiemy, że podczas upałów doskonale sprawdza się również na zimno jako orzeźwiający, lekki obiad.Smacznych kremów i znośnych temperatur życzą,Mr. & Mrs. Sandman