Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Klopsy z warzywami

Ta wersja pulpecików jest smaczna i wykwintna.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: cztery

idealne dla dzieci

Składniki:

natka pietruszki, 2 łyżk.

szczypiorek, 2 łyżk.

przyprawa do ziemniaków, 2 łyżk.

przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżk.

musztarda, 1 łyżecz.

mąka , 4 łyżk.

olej, 3 łyżk.

bułka tarta , 3 łyżk.

ugotowane jajko, 2 szt.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

sól, 1 łyżecz.

przyprawa curry, 1 łyżecz.

marchew, 2 szt.

papryka czerwona, 1 szt.

cukinia, 1 szt.

ziemniak, 1 kg

mielone mięso, 50 dag

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.odcedzamy.Oprószamy przyprawa do ziemniaków i podsmażamy na oleju.2.Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne.cekinię i marchewki obieramy i myjemy.Marchewki kroimy w krązki,a paprykę i cukinię w kostkę.Warzywa podsmażamy na oleju.3.Do mięsa wbijamy jajka.Dodajemy bułke tartą,musztardę i szczypiorek.Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawa do mielonego mięsa.Mieszamy.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy w mące.Wkładamy do warzyw i dusimy około 15 minut.W razie potrzeby podlewamy wodą.Wsypujemy curry i natke pietruszki,mieszamy.Podajemy z ziemniakami.