Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Klopsy z warzywamiTa wersja pulpecików jest smaczna i wykwintna. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
natka pietruszki, 2 łyżk.
szczypiorek, 2 łyżk.
przyprawa do ziemniaków, 2 łyżk.
przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżk.
musztarda, 1 łyżecz.
mąka , 4 łyżk.
olej, 3 łyżk.
bułka tarta , 3 łyżk.
ugotowane jajko, 2 szt.
mielony pieprz, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
przyprawa curry, 1 łyżecz.
marchew, 2 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
cukinia, 1 szt.
ziemniak, 1 kg
mielone mięso, 50 dag
1.Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.odcedzamy.Oprószamy przyprawa do ziemniaków i podsmażamy na oleju.2.Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne.cekinię i marchewki obieramy i myjemy.Marchewki kroimy w krązki,a paprykę i cukinię w kostkę.Warzywa podsmażamy na oleju.3.Do mięsa wbijamy jajka.Dodajemy bułke tartą,musztardę i szczypiorek.Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawa do mielonego mięsa.Mieszamy.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy w mące.Wkładamy do warzyw i dusimy około 15 minut.W razie potrzeby podlewamy wodą.Wsypujemy curry i natke pietruszki,mieszamy.Podajemy z ziemniakami.