Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa grzybowa z lanym ciastem

Fajne połączenie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

przyprawy, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

suszony grzyb, 10 g

śmietana, 50 g

cebula, 10 g

marchew, 50 g

włoszczyzna, 50 g

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie na 3—4 godz. Włoszczyznę i marchew rozdrobnić, zalać wodą, posolić i gotować. Tgotujących się warzyw dodać grzyby z wodą, w której się moczyły. Cebulę pokroić w ćwiartki, przysmażyć na patelni i dodać do zupy. Przygotować lane ciasto. Gdy warzywa są już miękkie, wlać ciasto. Zagotować, doprawić do smaku solą i dodać śmietanę.