Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Zupa grzybowaŚwieże grzyby robią swoje |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Na Boze Narodzenie
przyprawy, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
świeży grzyb, 100 g
mąka , 2 g
tłuszcz, 10 g
śmietana, 50 g
ziemniak, 200 g
cebula, 10 g
marchew, 50 g
włoszczyzna, 50 g
Włoszczyznę i marchew ugotować w wodzie lub na wywar z kości. Oczyszczone grzyby pokroić w plastry. Cebulę drobnej pokroić, przysmażyć na tłuszczu, dodać mąkę i grzyby — poddusić. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw wraz z podduszoną cebulą i grzybami. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać śmietany rozmieszaną z mąką, zagotować i doprawić zupę do smaku. (Uwaga: Można tę zupę zrobić z grzybów suszonych (10 g). Należy je dokładnie umyć, namoczyć w małej ilości przegotowanej wody, a po 3—4 godz. ugotować i pokroić w paseczki.