Tekst i zdjęcie: klosek1981 - Młodszy Kucharz (250)

Zupa krem z groszku

Pierwsza próba przepisu będącego połączeniem kilku innych jakie znalazłem na różnych serwisach kulinarnych.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Trudne

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

kostka bulionowa, 2 szt.

groszek zielony, 400 g

cebula, 1 szt.

ziemniak, 3 szt.

masło, 1 szt.

mąka pszenna, 4 łyżk.

Śmietana 18% , 100 g

żółtka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

1. Zagotować bulion (warzywny - Winiary) 2 kostki = 1 l. wody.2. Podsmażyć cebulkę pokrojoną w krótkie piórka i ew. pora pokrojonego w plasterki(ja nie posiadam)oraz ugotować 3 ziemniaczki.3. Wsypać groszek, cebulę i ziemniaki do bulionu i zagotować ponownie.4. Zmiksować całą zawartość garnka za pomocą blendera.5. Masło rozrabiamy z mąką , dodajemy do tego ciepłego wywaru, dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy, a następnie dolewamy do bulionu z groszkiem6. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy po zdjęciu z palnika dokładnie mieszając.7. Dopiero na stole dosypujemy groszku ptysiowego.