Tekst i zdjęcie: klosek1981 - Młodszy Kucharz (250) Zupa krem z groszkuPierwsza próba przepisu będącego połączeniem kilku innych jakie znalazłem na różnych serwisach kulinarnych. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Trudne
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
kostka bulionowa, 2 szt.
groszek zielony, 400 g
cebula, 1 szt.
ziemniak, 3 szt.
masło, 1 szt.
mąka pszenna, 4 łyżk.
Śmietana 18% , 100 g
żółtka, 1 szt.
1. Zagotować bulion (warzywny - Winiary) 2 kostki = 1 l. wody.2. Podsmażyć cebulkę pokrojoną w krótkie piórka i ew. pora pokrojonego w plasterki(ja nie posiadam)oraz ugotować 3 ziemniaczki.3. Wsypać groszek, cebulę i ziemniaki do bulionu i zagotować ponownie.4. Zmiksować całą zawartość garnka za pomocą blendera.5. Masło rozrabiamy z mąką , dodajemy do tego ciepłego wywaru, dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy, a następnie dolewamy do bulionu z groszkiem6. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy po zdjęciu z palnika dokładnie mieszając.7. Dopiero na stole dosypujemy groszku ptysiowego.