Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa grochowa z grzankami

Dla mnie grzanki chyba najważniejsze

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

pieczywo, 100 g

przyprawy, 1 szczypta

majeranek, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 2 g

tłuszcz, 20 g

grochowe puree, 80 g

marchew, 50 g

włoszczyzna, 50 g

wywar z kości, 500 g

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i marchew dodać do wywaru, posolić, dodać majeranek i gotować. W tym czasie przygotować grzanki: pokrojonaw kostkę bułkę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu.Gdy warzywa są już miękkie, puree grochowe rozrobić zimnawodą i dodać do wywaru. Zrobić zasmażkę, dodać do zupy, zagotować — doprawić do smaku.Uwaga: Zupę grochową z wkładką mięsa sporządzamy w podobny sposób. Mięso (80 g) gotujemy razem z warzywami.