Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Zupa grochowa z grzankamiDla mnie grzanki chyba najważniejsze |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
pieczywo, 100 g
przyprawy, 1 szczypta
majeranek, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 2 g
tłuszcz, 20 g
grochowe puree, 80 g
marchew, 50 g
włoszczyzna, 50 g
wywar z kości, 500 g
Włoszczyznę i marchew dodać do wywaru, posolić, dodać majeranek i gotować. W tym czasie przygotować grzanki: pokrojonaw kostkę bułkę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu.Gdy warzywa są już miękkie, puree grochowe rozrobić zimnawodą i dodać do wywaru. Zrobić zasmażkę, dodać do zupy, zagotować — doprawić do smaku.Uwaga: Zupę grochową z wkładką mięsa sporządzamy w podobny sposób. Mięso (80 g) gotujemy razem z warzywami.