Tekst i zdjęcie: utopistka - Kuchcik (140)

Ziemniaczki pieczone ziołowe

chrupiące ziemniaczki do dań mięsnych albo solo

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

bazylia suszona , 0 szczypta

ziemniak, 4 szt.

mielony pieprz, 0 szczypta

papryka słodka, 0 szczypta

sól, 0 szczypta

czosnek, 3 szt.

rozmaryn, 0 szczypta

tymianek, 0 szczypta

oliwa z oliwek, 5 łyżk.

kminek, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

ziemniaki kroimy w grube plastry. Oliwę wlewamy do miski, dodajemy do niej wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Do miski wrzucamy ziemniaki i porządnie je mieszamy z zalewą. Zostawiamy na jakieś 10 min, do momentu rozgrzania piekarnika. Pieczemy ziemniaczki około 15-20 min w nagrzanym do 180 st.C.Świetna alternatywa zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków. Rewelacyjne także solo, podane z sosem tzatziki.