Tekst i zdjęcie: utopistka - Kuchcik (140) Ziemniaczki pieczone ziołowechrupiące ziemniaczki do dań mięsnych albo solo |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
bazylia suszona , 0 szczypta
ziemniak, 4 szt.
mielony pieprz, 0 szczypta
papryka słodka, 0 szczypta
sól, 0 szczypta
czosnek, 3 szt.
rozmaryn, 0 szczypta
tymianek, 0 szczypta
oliwa z oliwek, 5 łyżk.
kminek, 0 szczypta
ziemniaki kroimy w grube plastry. Oliwę wlewamy do miski, dodajemy do niej wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Do miski wrzucamy ziemniaki i porządnie je mieszamy z zalewą. Zostawiamy na jakieś 10 min, do momentu rozgrzania piekarnika. Pieczemy ziemniaczki około 15-20 min w nagrzanym do 180 st.C.Świetna alternatywa zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków. Rewelacyjne także solo, podane z sosem tzatziki.