Tekst i zdjęcie: utopistka - Kuchcik (140) Sałatka ze szpinaku i szczawiupyszna, lekka, do obiadu |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
sól, 0 szczypta
oliwa z oliwek, 1 łyżk.
ugotowane jajko, 1 szt.
szczaw , 1 szt.
szpinak , 1 szt.
mielony pieprz, 0 szczypta
Polecam kupić szpinak młody w Biedronce (pakowany w torebkach), szczaw do sałatki nadaje się tylko i wyłącznie młody (o niego należy powalczyć na jakimś kleparzu bądź placu z warzywami). Kiedy już skomponujemy produkty - szpinak wrzucamy w całości, szczaw siekamy. Jeśli chodzi o proporcje wszystko zależy od naszego apetytu (ja robię wszystko na oko - nigdy nie pytam nikogo o proporcje). Gotujemy jajko i siekamy dość niedbale. Składniki łączymy, przyprawiamy i polewamy oliwą. Świetne jako dodatek do placuszków wszelkiego rodzaju.