Tekst i zdjęcie: utopistka - Kuchcik (140)

Sałatka ze szpinaku i szczawiu

pyszna, lekka, do obiadu

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

sól, 0 szczypta

oliwa z oliwek, 1 łyżk.

ugotowane jajko, 1 szt.

szczaw , 1 szt.

szpinak , 1 szt.

mielony pieprz, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

Polecam kupić szpinak młody w Biedronce (pakowany w torebkach), szczaw do sałatki nadaje się tylko i wyłącznie młody (o niego należy powalczyć na jakimś kleparzu bądź placu z warzywami). Kiedy już skomponujemy produkty - szpinak wrzucamy w całości, szczaw siekamy. Jeśli chodzi o proporcje wszystko zależy od naszego apetytu (ja robię wszystko na oko - nigdy nie pytam nikogo o proporcje). Gotujemy jajko i siekamy dość niedbale. Składniki łączymy, przyprawiamy i polewamy oliwą. Świetne jako dodatek do placuszków wszelkiego rodzaju.