Tekst i zdjęcie: Madziuska123 - Kuchcik (56) Tradycyjne ogórki kwaszoneIdealny dodatek do obiadu ... |
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
ziele angielskie, 0 uncja
liście laurowe, 0 uncja
woda, 4 l
sól kuchenna, 4 łyżk.
czosnek pospolity, 0 uncja
koper, 0 uncja
korzeń chrzanu, 0 uncja
przyprawa do ogórków, 0 uncja
ogórek , 20 szt.
Do dużego naczynia wlewamy 4 l. wody. Wsypujemy sól. Przygotowujemy 4 sloiczki litrowe, na których dno wlożymy 1 dużą kalązkę kopru, po 1 lub 2 ząbki czosnku, niewielką ilość przyprawy do ogórków, korzeń chrzanu, dwa ziarenka ziela angielskiego i dwa listki liści laurowych. Następnie wkladamy pionowo po 5 ogórków, tak jak na zdjęciu. Wlewamy do sloiczków roztwór solny czyli zalewę. Dokladnie zakrecamy i czekamy 14 dni aż bd gotowe... ;) A ja życzę smaczneeeegO .! :*