Tekst i zdjęcie: Poduszkowiec - Kuchcik (90)

Sałatka GYROS

prosta sałatka, smaczna i dlatego zawsze znika z talerzy.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Kolacja

Liczba porcji: więcej

na grilla

na Wielkanoc

Składniki:

papryka czerwona, 1 szt.

kapusta pekińska , 1 szt.

ogórek konserwowy, 7 szt.

cebula, 1 szt.

groszek w puszce, 1 szt.

fasola czerwona w puszce, 1 szt.

kukurydza w puszce, 1 szt.

keczup, 1 szt.

majonez, 1 szt.

przyprawa do gyrosa, 1 szt.

filet z kurczaka, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Podsmażyć na tłuszczu pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Kiedy mięsko się zrumieni, dodać pół opakowania przyprawy Gyros (np. Kamis) i wymieszać. Ostudzone mięsko rozłożyć na dnie naczynia bądź miski, przykryć drobno posiekaną cebulką, na całości rozprowadzić majonez (np. kętrzyński, nie jest mdły, słodki, ale ostry) i dodać trochę ketchupu. Na to rozkładamy warstwę drobno pokrojonych ogórków, a następnie przepłukaną i odsączoną fasolkę, znowu na całość rozprowadzamy majonez i trochę ketchupu, można posypać odrobiną przyprawy Gyros. Następnie rozkładamy warstwę groszku zielonego, a na groszek kukurydzę, powtarzamy czynność rozprowadzenia majonezu i ketchupu, na wierzch sałatki układamy drobno pokrojoną kapustkę pekińską i dekorujemy kawałkami czerwonej papryki, kukurydzą, groszkiem...