Tekst i zdjęcie: Poduszkowiec - Kuchcik (90) Sałatka GYROSprosta sałatka, smaczna i dlatego zawsze znika z talerzy. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Kolacja
Liczba porcji: więcej
na grilla
na Wielkanoc
papryka czerwona, 1 szt.
kapusta pekińska , 1 szt.
ogórek konserwowy, 7 szt.
cebula, 1 szt.
groszek w puszce, 1 szt.
fasola czerwona w puszce, 1 szt.
kukurydza w puszce, 1 szt.
keczup, 1 szt.
majonez, 1 szt.
przyprawa do gyrosa, 1 szt.
filet z kurczaka, 2 szt.
Podsmażyć na tłuszczu pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Kiedy mięsko się zrumieni, dodać pół opakowania przyprawy Gyros (np. Kamis) i wymieszać. Ostudzone mięsko rozłożyć na dnie naczynia bądź miski, przykryć drobno posiekaną cebulką, na całości rozprowadzić majonez (np. kętrzyński, nie jest mdły, słodki, ale ostry) i dodać trochę ketchupu. Na to rozkładamy warstwę drobno pokrojonych ogórków, a następnie przepłukaną i odsączoną fasolkę, znowu na całość rozprowadzamy majonez i trochę ketchupu, można posypać odrobiną przyprawy Gyros. Następnie rozkładamy warstwę groszku zielonego, a na groszek kukurydzę, powtarzamy czynność rozprowadzenia majonezu i ketchupu, na wierzch sałatki układamy drobno pokrojoną kapustkę pekińską i dekorujemy kawałkami czerwonej papryki, kukurydzą, groszkiem...