Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400)

Pasztet do smarowania

Pasztecik do smarowania pieczywa

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Kolacja

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

słonina, 200 g

wątróbka drobiowa, 200 g

mięso gotowane, 125 g

marchew, 160 g

cebula, 4 szt.

mielony pieprz, 1 szt.

sól, 1 szt.

majeranek, 1 szt.

gałka muszkatołowa mielona, 1 szt.

Sposób przygotowania:

1. Pokrojoną w kostkę słoninę przesmażyć na patelni, dodać cebulę, startą na tarce marchewkę i zmielone mięso z rosołu. Dusić 15min. 2. Dodać wątróbkę i dusić na małym ogniu ok 30 min. Można dolać wody lub bulionu jeśli potrawa jest zbyt sucha 3. Doprawić przyprawami, zmiksować na gładką masę. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.