Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400) Pasztet do smarowaniaPasztecik do smarowania pieczywa |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Kolacja
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: więcej
słonina, 200 g
wątróbka drobiowa, 200 g
mięso gotowane, 125 g
marchew, 160 g
cebula, 4 szt.
mielony pieprz, 1 szt.
sól, 1 szt.
majeranek, 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona, 1 szt.
1. Pokrojoną w kostkę słoninę przesmażyć na patelni, dodać cebulę, startą na tarce marchewkę i zmielone mięso z rosołu. Dusić 15min. 2. Dodać wątróbkę i dusić na małym ogniu ok 30 min. Można dolać wody lub bulionu jeśli potrawa jest zbyt sucha 3. Doprawić przyprawami, zmiksować na gładką masę. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.