Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400)

Zupa rybna

Zupa rybna z krewetkami i surimi krabowym

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Składniki:

filet z dorsza, 2 szt.

krewetki , 250 g

surimi, 200 g

kostka rosołowa, 3 szt.

marchew, 2 szt.

pietruszka, 1 szt.

seler, 0.25 szt.

por, 0.5 szt.

ząbek czosnku, 4 szt.

masło, 2 łyżk.

papryka czerwona, 2 szt.

śmietana, 300 ml

przyprawa uniwersalna, 1 łyżk.

sól, 1 szt.

pieprz, 1 szt.

sos sojowy, 1 szt.

przecier pomidorowy, 300 ml

papryka ostra, 1 szt.

majeranek, 1 szt.

zioła prowansalskie, 1 szt.

Sposób przygotowania:

1. Z kostek rosołowych ugotować bulion. 2. Na maśle przesmażyć krewetki z czosnkiem, wrzucić do bulionu. 2. Na pozostałym maśle usmażyć pokrojone w cienkie paseczki marchewki, seler, pietruszkę i pora, wrzucić do garnka. 3. Przesmażyć pokrojoną w paski paprykę, wrzucić do garnka. 4. Dorzucić do zupy pokrojoną w kostkę rybę i surimi, chwile pogotować. Dodać przecier pomidorowy i śmietanę 30%. Doprawić do smaku przyprawami i sosem sojowym.