Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400) Zupa rybnaZupa rybna z krewetkami i surimi krabowym |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
filet z dorsza, 2 szt.
krewetki , 250 g
surimi, 200 g
kostka rosołowa, 3 szt.
marchew, 2 szt.
pietruszka, 1 szt.
seler, 0.25 szt.
por, 0.5 szt.
ząbek czosnku, 4 szt.
masło, 2 łyżk.
papryka czerwona, 2 szt.
śmietana, 300 ml
przyprawa uniwersalna, 1 łyżk.
sól, 1 szt.
pieprz, 1 szt.
sos sojowy, 1 szt.
przecier pomidorowy, 300 ml
papryka ostra, 1 szt.
majeranek, 1 szt.
zioła prowansalskie, 1 szt.
1. Z kostek rosołowych ugotować bulion. 2. Na maśle przesmażyć krewetki z czosnkiem, wrzucić do bulionu. 2. Na pozostałym maśle usmażyć pokrojone w cienkie paseczki marchewki, seler, pietruszkę i pora, wrzucić do garnka. 3. Przesmażyć pokrojoną w paski paprykę, wrzucić do garnka. 4. Dorzucić do zupy pokrojoną w kostkę rybę i surimi, chwile pogotować. Dodać przecier pomidorowy i śmietanę 30%. Doprawić do smaku przyprawami i sosem sojowym.