![]() |
Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400) Zupa z zielonego groszku i cieciorkiPyszna zupka |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
ząbek czosnku, 2 szt.
cebula biała, 1 szt.
tymianek, 0 szt.
sos sojowy, 0 szt.
sól amonowa, 0 szt.
pieprz, 0 szt.
białe wino, 50 ml
groszek zielony, 420 g
kości wieprzowe, 1 szt.
kostka rosołowa, 2 szt.
ziele angielskie, 3 szt.
liście laurowe, 1 szt.
seler korzeniowy, 10 dag
marchew, 1 szt.
Cieciorka z puszki........ 1. Z kości lub kostek rosołowych, ziela angielskiego i liści laurowych ugotować bulion, przelać przez sitko. 2. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, podlać winem. Dodać do bulionu razem z selerem i marchewką. Gdy marchewka będzie miękka dodać połowę groszku i cieciorki, ugotować i zmiksować. 3. Wrzucić resztę groszku i cieciorki, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, chwilę pogotować