Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400)

Zupa z zielonego groszku i cieciorki

Pyszna zupka

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

ząbek czosnku, 2 szt.

cebula biała, 1 szt.

tymianek, 0 szt.

sos sojowy, 0 szt.

sól amonowa, 0 szt.

pieprz, 0 szt.

białe wino, 50 ml

groszek zielony, 420 g

kości wieprzowe, 1 szt.

kostka rosołowa, 2 szt.

ziele angielskie, 3 szt.

liście laurowe, 1 szt.

seler korzeniowy, 10 dag

marchew, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Cieciorka z puszki........ 1. Z kości lub kostek rosołowych, ziela angielskiego i liści laurowych ugotować bulion, przelać przez sitko. 2. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, podlać winem. Dodać do bulionu razem z selerem i marchewką. Gdy marchewka będzie miękka dodać połowę groszku i cieciorki, ugotować i zmiksować. 3. Wrzucić resztę groszku i cieciorki, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, chwilę pogotować