Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514) Mandarynkowiecciasto mandarynkowe |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
mandarynka, 200 g
masło, 250 g
cukier puder, 150 g
jajka, 4 szt.
cukier wanilinowy, 0 uncja
mąka pszenna, 200 g
mąka ziemniaczana, 100 g
proszek do pieczenia, 1.5 łyżecz.
Mandarynki obrać podzielić na cząstki i każdą przekroić na 2-3 części.Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku, a potem stopniowo wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wrzucić mandarynki i wszystko wymieszać delikatnie łyżką.Ciasto umieścić w nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formie keksowej.Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 60 minut.Zimne ciasto posmarować lukrem utartym z soku i cukru pudru.