Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514)

Mandarynkowiec

ciasto mandarynkowe

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

mandarynka, 200 g

masło, 250 g

cukier puder, 150 g

jajka, 4 szt.

cukier wanilinowy, 0 uncja

mąka pszenna, 200 g

mąka ziemniaczana, 100 g

proszek do pieczenia, 1.5 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Mandarynki obrać podzielić na cząstki i każdą przekroić na 2-3 części.Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku, a potem stopniowo wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wrzucić mandarynki i wszystko wymieszać delikatnie łyżką.Ciasto umieścić w nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formie keksowej.Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 60 minut.Zimne ciasto posmarować lukrem utartym z soku i cukru pudru.