Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa cebulowa

To nie to co z torebki

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

włoszczyzna, 50 g

cebula, 100 g

tłuszcz, 10 g

mąka , 2 g

słonina, 20 g

ser żółty, 10 g

czerstwa bułka, 50 g

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę zalać zimną wodą, posolić i gotować. Cebulę pokroić drobno i dusić na tłuszczu. Do cebuli dodać mąkę i smażyć na złoty kolor, po czym rozprowadzić zimną wodą, dodać do zupy i zagotować. Przygotować grzanki: pieczywo pokroić na kromki, posmarować tłuszczem i zapiec w piekarniku. Grzanki ułożyć w wa­zie, posypać startym serem, zalać zupą i okrasić słoniną.