Tekst i zdjęcie: klosek1981 - Młodszy Kucharz (250)

Polewka

Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu zupa z maślanki.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

ugotowane ziemniaki, 1 kg

cebula, 2 szt.

maślanka, 1 l

woda, 500 ml

Śmietana 18% , 2 łyżecz.

mąka pszenna, 2 łyżk.

masło, 2 łyżecz.

boczek , 100 g

Sposób przygotowania:

Należy zagotować dwie szklanki wody z masłem, w tym czasie maślankę dokładnie wymieszać z mąką i śmietaną, tak aby nie pozostawić grudek i wlać do wrzącej wody z masłem. Wszystko zagotować. Ziemniaki - obrać i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ziemniaki na głębokim talerzu zalane zupą. Opcjonalnie na ziemniaki można dorzucić usmażony boczek z cebulką i dopiero wtedy zalać polewką. Smacznego...