Tekst i zdjęcie: klosek1981 - Młodszy Kucharz (250) PolewkaPyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu zupa z maślanki. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
ugotowane ziemniaki, 1 kg
cebula, 2 szt.
maślanka, 1 l
woda, 500 ml
Śmietana 18% , 2 łyżecz.
mąka pszenna, 2 łyżk.
masło, 2 łyżecz.
boczek , 100 g
Należy zagotować dwie szklanki wody z masłem, w tym czasie maślankę dokładnie wymieszać z mąką i śmietaną, tak aby nie pozostawić grudek i wlać do wrzącej wody z masłem. Wszystko zagotować. Ziemniaki - obrać i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ziemniaki na głębokim talerzu zalane zupą. Opcjonalnie na ziemniaki można dorzucić usmażony boczek z cebulką i dopiero wtedy zalać polewką. Smacznego...