Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400) Calzone z farszem "rockroll"Proporcje na 2 pierogi |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: dwie
mąka pszenna, 200 g
drożdże, 6 g
oliwa, 1.5 łyżk.
mleko, 120 ml
sól, 0 uncja
pierś z kurczaka, 1 szt.
suszone pomidory, 8 szt.
por, 0 szt.
kukurydza w puszce, 140 g
ryż , 0.5 szkl.
ser żółty, 10 dag
1. Ciasto: z mleka i drożdży zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, dwie łyżki oliwy, łyżeczkę soli, rozczyn i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 2. Farsz: Ryż ugotować na sypko z curry - wystudzić. Kurczaka posiekać w drobną kosteczkę i usmażyć - wystudzić. Pora i suszone pomidory drobno posiekać i wymieszać z ryżem, kurczakiem, kukurydza i startym na drobnych oczkach serem żółtym. Farsz doprawić przyprawą kreolską. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i rozwałkować na okrągłe placki. Na placki nałożyć farsz (można polać keczupem i posypać startym serem), złożyć na pół i zlepić brzegi na kształt pieroga (brzegi można zwilżyć wodą). 4. Spryskać oliwą i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia podsypanym mąką ok 25 min do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 C.