Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Botwinka

Taka jedna smaczna zupa

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

idealne dla dzieci

Składniki:

wywar z kości, 500 g

włoszczyzna, 50 g

botwina, 200 g

cebula, 10 g

marchew, 50 g

mąka , 5 g

tłuszcz, 5 g

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

śmietana, 50 g

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i marchew rozdrobnić, zalać zimną wodą lub wywar z kości, posolić i gotować. Cebulę pokroić i przysmażyć na tłuszczu. Liście botwiny umyć, pokroić i dusić przez parę minut z cebulą po czym dodać do gotujących się warzyw. Następnie dodać krojone ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać: śmietanę rozrobioną z mąką i zagotować. Zupę doprawić do snąć np. kwaskiem cytrynowym.