Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) BotwinkaTaka jedna smaczna zupa |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
idealne dla dzieci
wywar z kości, 500 g
włoszczyzna, 50 g
botwina, 200 g
cebula, 10 g
marchew, 50 g
mąka , 5 g
tłuszcz, 5 g
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
śmietana, 50 g
Włoszczyznę i marchew rozdrobnić, zalać zimną wodą lub wywar z kości, posolić i gotować. Cebulę pokroić i przysmażyć na tłuszczu. Liście botwiny umyć, pokroić i dusić przez parę minut z cebulą po czym dodać do gotujących się warzyw. Następnie dodać krojone ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać: śmietanę rozrobioną z mąką i zagotować. Zupę doprawić do snąć np. kwaskiem cytrynowym.