![]() |
Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Barszcz ukraińskiCoś zza miedzy |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
wywar z kości, 500 g
włoszczyzna, 50 g
burak ćwikłowy, 100 g
fasola, 30 g
marchew, 50 g
kapusta, 50 g
ziemniak, 100 g
śmietana, 50 g
tłuszcz, 5 g
mąka , 2 g
koncentrat pomidorowy, 2 g
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
czosnek, 2 g
przyprawy, 1 szczypta
Poprzedniego dnia namoczyć w przegotowanej wodzie fasolę)Włoszczyznę, marchew i buraki drobno pokroić lub zetrzeć litarce o dużych otworach. Warzywa i fasolę (razem z wodą, w ktorej się moczyła) dodać do wywaru, posolić i gotować. Pokroićziemniaki i kapustę połączyć z pozostałymi składnikami, gdy warzywa i fasola są prawie miękkie. Czosnek posiekać, rozetrzećz odrobiną soli i dodać razem z innymi przyprawami. Koncentratpomidorowy rozmieszać z mąką i śmietaną, dodać do zupy (jakwarzywa są miękkie) i zagotować.Uwaga: Jeżeli przyrządzamy barszcz z wkładką mięsa,mięso (80 g) gotować razem z warzywami.