Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Barszcz ukraiński

Coś zza miedzy

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

wywar z kości, 500 g

włoszczyzna, 50 g

burak ćwikłowy, 100 g

fasola, 30 g

marchew, 50 g

kapusta, 50 g

ziemniak, 100 g

śmietana, 50 g

tłuszcz, 5 g

mąka , 2 g

koncentrat pomidorowy, 2 g

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

czosnek, 2 g

przyprawy, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Poprzedniego dnia namoczyć w przegotowanej wodzie fasolę)Włoszczyznę, marchew i buraki drobno pokroić lub zetrzeć litarce o dużych otworach. Warzywa i fasolę (razem z wodą, w ktorej się moczyła) dodać do wywaru, posolić i gotować. Pokroićziemniaki i kapustę połączyć z pozostałymi składnikami, gdy warzywa i fasola są prawie miękkie. Czosnek posiekać, rozetrzećz odrobiną soli i dodać razem z innymi przyprawami. Koncentratpomidorowy rozmieszać z mąką i śmietaną, dodać do zupy (jakwarzywa są miękkie) i zagotować.Uwaga: Jeżeli przyrządzamy barszcz z wkładką mięsa,mięso (80 g) gotować razem z warzywami.