Tekst i zdjęcie: sandomi - Kucharz (489) Placek jabłkowo-budyniowy BasiCiasto bez ucierania |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
żółtka, 3 szt.
mąka , 4 szt.
margaryna, 1 szt.
bez cukierniczy, 1 szkl.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
śmietana, 2 łyżk.
budyń śmietankowy, 2 szt.
suszone jabłka, 1 kg
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do lodówki, drugą wyłóżyć blachę.Jabłka obrać i pokroić na ósemki, zalać gorącym budyniem, przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Na wierzch drugą część ciasta starta na tarce.Piec w tem. 220C 1 godzinę.Wierzch posypać cukrem pudrem.