Tekst i zdjęcie: sandomi - Kucharz (489)

Placek jabłkowo-budyniowy Basi

Ciasto bez ucierania

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

żółtka, 3 szt.

mąka , 4 szt.

margaryna, 1 szt.

bez cukierniczy, 1 szkl.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

śmietana, 2 łyżk.

budyń śmietankowy, 2 szt.

suszone jabłka, 1 kg

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do lodówki, drugą wyłóżyć blachę.Jabłka obrać i pokroić na ósemki, zalać gorącym budyniem, przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Na wierzch drugą część ciasta starta na tarce.Piec w tem. 220C 1 godzinę.Wierzch posypać cukrem pudrem.