Tekst i zdjęcie: daruniaa22 - Kucharz (500) Kokardki w sosie śmietanowymSmaczne. |
Czas przygotowania: do 30 min
Liczba porcji: dwie
boczek wędzony, 10 dag
cebula, 0 uncja
jajka, 4 szt.
Śmietana 18% , 1 szkl.
pomidor, 2 szt.
parmezan, 5 dag
sól, 0 uncja
mielony pieprz, 0 uncja
1)Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. dołożyć boczek i mieszając smażyć 2 min. Do miseczki wbić jajka, dodać parmezan oraz śmietankę. dobrze wymieszać widelcem. Pomidory rozciąć, usunąć środki z pestkami a miąższ pokroić w kosteczkę.2)Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić na patelnie z cebulą i boczkiem. Zalać śmietanką z jajkami i serem. Energicznie mieszając smażyć ok 3 min. Wyłożyć na talerze i posypać kosteczkami pomidorów lub udekorować bazylią.