Tekst i zdjęcie: daruniaa22 - Kucharz (500)

Kokardki w sosie śmietanowym

Smaczne.

Czas przygotowania: do 30 min

Liczba porcji: dwie

Składniki:

boczek wędzony, 10 dag

cebula, 0 uncja

jajka, 4 szt.

Śmietana 18% , 1 szkl.

pomidor, 2 szt.

parmezan, 5 dag

sól, 0 uncja

mielony pieprz, 0 uncja

Sposób przygotowania:

1)Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. dołożyć boczek i mieszając smażyć 2 min. Do miseczki wbić jajka, dodać parmezan oraz śmietankę. dobrze wymieszać widelcem. Pomidory rozciąć, usunąć środki z pestkami a miąższ pokroić w kosteczkę.2)Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić na patelnie z cebulą i boczkiem. Zalać śmietanką z jajkami i serem. Energicznie mieszając smażyć ok 3 min. Wyłożyć na talerze i posypać kosteczkami pomidorów lub udekorować bazylią.