Tekst i zdjęcie: daruniaa22 - Kucharz (500)

Ukraińskie czenachi

Smaczne

Składniki:

wołowina , 600 g

cebula, 1 szt.

bulion, 1 l

kostka rosołowa, 2 szt.

marchew, 1 szt.

koncentrat z buraków ćwikłowych, 100 g

fasola czerwona w puszce, 0 uncja

sól, 0 uncja

mielony pieprz, 0 uncja

liście laurowe, 0 uncja

ziele angielskie, 0 uncja

mąka , 0 uncja

Sposób przygotowania:

1)Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy.2)Mięso z cebulą przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do miękkości.3)Do gotującego się mięsa dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę oraz listko i ziele angielskie. Na koniec dodajemy koncentrat i fasolę. Gotujemy jeszcze chwilkę i zagęszczamy mąką. Można dodać czosnek i drobno posiekany koperek. Czenachi powinno być pikantne.