Tekst i zdjęcie: daruniaa22 - Kucharz (500) Ukraińskie czenachiSmaczne |
wołowina , 600 g
cebula, 1 szt.
bulion, 1 l
kostka rosołowa, 2 szt.
marchew, 1 szt.
koncentrat z buraków ćwikłowych, 100 g
fasola czerwona w puszce, 0 uncja
sól, 0 uncja
mielony pieprz, 0 uncja
liście laurowe, 0 uncja
ziele angielskie, 0 uncja
mąka , 0 uncja
1)Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy.2)Mięso z cebulą przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do miękkości.3)Do gotującego się mięsa dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę oraz listko i ziele angielskie. Na koniec dodajemy koncentrat i fasolę. Gotujemy jeszcze chwilkę i zagęszczamy mąką. Można dodać czosnek i drobno posiekany koperek. Czenachi powinno być pikantne.