Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Barszcz biały

Moja ulubina zupka :)

Sposób przygotowania: gotowane

na Wielkanoc

Składniki:

przyprawy, 1 g

sól, 1 g

śmietana, 50 g

tłuszcz, 5 g

mąka , 5 g

ziemniak, 250 g

marchew, 50 g

włoszczyzna, 50 g

wywar z kości, 500 szczypta

żur, 70 szczypta

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i marchew rozdrobnić, dodać do wywaru, posolići gotować. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Podkoniec gotowania dodać żur i śmietanę rozrobioną z mąką —zagotować i doprawić do smaku. Słoninę pokroić, stopić, wlaćdo zupy przed podaniem. Zamiast słoniny można dodać białą kiełbaskę. Podawać z jajkiem.