Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Zupa pieczarkowaAlternatywa na codzień |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
pieczarka, 50 dag
mąka ziemniaczana, 1 łyżk.
mleko 2,0 % , 3 łyżk.
Śmietana 18% , 1 szkl.
wywar, 4 l
masło, 2 łyżk.
cebula, 1 łyżk.
suszona włoszczyzna drobna, 3 łyżk.
czosnek, 2 szt.
estragon, 1 łyżk.
Wywar gotujemy z suszoną włoszczyzną. Można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, będzie bardziej sycące. Pieczarki miksujemy razem z cebulą i czosnkiem. Możemy zostawić kilka pieczarek i pokroić je w plasterki. Rozdrobnione pieczarki z cebulą i estragonem przesmażamy na maśle ok.10 min. Wrzucamy do gotującego się wywaru. 5-10 min podsmażamy również pieczarki w plasterkach na jasnobrązowy kolor. Wrzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem. Łączymy mąkę z mlekiem i wlewamy do gotującej się zupy. Zagotowujemy. Lekko ubijamy śmietankę (możemy zamiast kwaśnej dodać słodką) i dodajemy do zupy zdjętej z ognia. Podgrzewamy, posypujemy zieleniną.