Tekst i zdjęcie: entila - Kuchcik (50) Chilli Con CarneMeksykańskie klimaty - jednogarnkowe danie dobre na imprezę i nie tylko. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: duszone
mielone mięso, 1 kg
krojone pomidory w puszce, 1 szt.
fasola czerwona w puszce, 1 szt.
kukurydza w puszce, 1 szt.
cebula, 2 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
papryka żółta, 1 szt.
chilli, 1 szt.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
bulion, 500 ml
1. Gotujemy bulion wołowy bądź na innej kostce mięsnej. Odstawiamy.2. Kroimy cebulkę w piórka i smażymy w garnku z grubym dnem aż do przyrumienienia.3. Dodajemy mięso mielone i smażymy jakiś czas. Następnie wlewamy bulion.4. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Dusimy około 30 minut.5. Po 30 minutach dodajemy kukurydzę, fasolę oraz pomidory, doprawiamy chilli i innymi przyprawami wg uznania.6. Dusimy kolejne 15 minut.7. Smacznego =)