Tekst i zdjęcie: entila - Kuchcik (50)

Chilli Con Carne

Meksykańskie klimaty - jednogarnkowe danie dobre na imprezę i nie tylko.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: duszone

Składniki:

mielone mięso, 1 kg

krojone pomidory w puszce, 1 szt.

fasola czerwona w puszce, 1 szt.

kukurydza w puszce, 1 szt.

cebula, 2 szt.

papryka czerwona, 1 szt.

papryka żółta, 1 szt.

chilli, 1 szt.

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

bulion, 500 ml

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy bulion wołowy bądź na innej kostce mięsnej. Odstawiamy.2. Kroimy cebulkę w piórka i smażymy w garnku z grubym dnem aż do przyrumienienia.3. Dodajemy mięso mielone i smażymy jakiś czas. Następnie wlewamy bulion.4. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Dusimy około 30 minut.5. Po 30 minutach dodajemy kukurydzę, fasolę oraz pomidory, doprawiamy chilli i innymi przyprawami wg uznania.6. Dusimy kolejne 15 minut.7. Smacznego =)