Tekst i zdjęcie: laurajest - Młodszy Kucharz (318) Pierogi ruskieRegionalne danie kuchni kresowej |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
Na Boze Narodzenie
ciepła woda , 1 szkl.
mielony pieprz, 1 łyżk.
sól, 1 łyżecz.
cebula, 2 szt.
ser biały, 200 g
ugotowane ziemniaki, 400 g
mąka pszenna, 500 g
To kolejna potrawa kresowa obecna w mojej kuchni. Nie tylko na wigilię.Pierogi ruskie jadamy chętnie przez cały rok. Wszyscy. Gotowane, odsmażane,okraszone cebulką podsmażana na maśle (to te wigilijne), słoninką, brzuszkiem, skwarkami z wędzonego boczku, z kwaśną śmietaną, jogurtem, a nawet się wymsknęło z majonezem.Przepisy na ciasto są różne.Z jajkiem lub bez, masłem lub oliwą, z zimną wodą lub gorącą.Wszystkie wypróbowałam. I tak naprawdę wszystkie są dobre.Pod jednym warunkiem., że zrobimy ciasto naprawdę cienkie.To jest tajemnica dobrych pierogów. Nie tylko ruskich.Moje ciasto na pierogi ruskie robię z mąki i gorącej wody. Bez jaj, bez tłuszczu. Na oko.Szybko zagniatam, ( ciasto na gorącej wodzie szybko schnie!),nie pozwalam odpoczywać, maksymalnie cienko wałkuję, wykrawam kółka szklanką,sklejam i gotuje w osolonej wodzie. Trzy minuty od wypłynięcia.Farsz też jest prosty. Ugotowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki,podobnie potraktowany tłusty lu półtłusty biały ser, taki z bloku, na wagę w proporcjach 2 do 1, doprawiam do smaku solą i pierzem, tego ostatniego nie żałuję,dodaję mocno podsmażoną na dużej łyżce masłasporą cebulkę w ilości 1 szt na pół kg ziemniaków i ćwierć kg seraNa wigilijnym stole świetnie "chodzą" z kapustą z grochem i smażonym karpiem.Uwielbiam.