Tekst i zdjęcie: Tusia - Młodszy Kucharz (220)

Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą

Przekąska na ostro

Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

pierś z kurczaka, 2 szt.

ugotowane jajko, 5 szt.

fasola czerwona w puszce, 1 szt.

słonecznik, 150 g

czerwona cebula, 1 szt.

szczypiorek, 100 g

majonez, 5 łyżk.

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

chilli, 1 szczypta

papryka słodka, 1 szczypta

przyprawa do kurczaka, 1 łyżecz.

olej, 2 łyżk.

papryka żółta, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, dodać przyprawę do kurczaka, chili, paprykę i olej. W takiej marynacie zostawić choć na pół godziny, żeby mięsko z przyprawami się „przegryzło” a potem podsmażyć do zarumienienia. Wystudzić!!!Słonecznik uprażyć na suchej patelni ale uważać, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki.Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać. Zieleninę, paprykę żółtą oraz cebulę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez - tyle ile trzeba aby składniki się połączyły.