Tekst i zdjęcie: Tusia - Młodszy Kucharz (220) Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasoląPrzekąska na ostro |
Stopień trudności: Łatwe
pierś z kurczaka, 2 szt.
ugotowane jajko, 5 szt.
fasola czerwona w puszce, 1 szt.
słonecznik, 150 g
czerwona cebula, 1 szt.
szczypiorek, 100 g
majonez, 5 łyżk.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
chilli, 1 szczypta
papryka słodka, 1 szczypta
przyprawa do kurczaka, 1 łyżecz.
olej, 2 łyżk.
papryka żółta, 1 szt.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, dodać przyprawę do kurczaka, chili, paprykę i olej. W takiej marynacie zostawić choć na pół godziny, żeby mięsko z przyprawami się „przegryzło” a potem podsmażyć do zarumienienia. Wystudzić!!!Słonecznik uprażyć na suchej patelni ale uważać, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki.Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać. Zieleninę, paprykę żółtą oraz cebulę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez - tyle ile trzeba aby składniki się połączyły.