Tekst i zdjęcie: Tusia - Młodszy Kucharz (220) TiramisuDla mnie to chwila rozkoszy!!! |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
czekolada gorzka, 100 g
kawa, 1.5 szkl.
biszkopty okrągłe, 40 g
mascarpone, 500 g
sól, 1 szczypta
cukier, 6 łyżk.
żółtka, 6 szt.
Żółtka ubijać z cukrem i solą na gęsty, jasny krem. Serek mascarpone rozetrzeć na puch. Mieszając dodawać po łyżce masę jajeczną. Biszkopty namoczyć w kawie, wymieszanej z likierem. Połowę ułożyć na dnie naczynia. Biszkopty przykryć połową kremu, ułożyć II warstwę biszkoptów i nałożyć resztę kremu. Wierzch deseru posypać czekoladą startą lub kakao. Wstawić na kilka godzin do lodówki