Tekst i zdjęcie: Tusia - Młodszy Kucharz (220) Sałatka z ryżu z kurczakiem i suszonymi morelamiPewnie coś dobrego!! |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
ryż , 250 g
pierś z kurczaka, 250 g
morela, 150 g
białe wino, 100 ml
papryka zielona, 1 szt.
przyprawa curry, 1 łyżk.
olej, 5 łyżk.
sok z cytryny, 1 szt.
sól, 0 uncja
pieprz, 0 uncja
Ryż wrzucić do 2 litrów osolonego łyżką soli wrzątku i gotować na średnim ogniu 18 minut. Odcedzić na sicie, a kiedy wystygnie przełożyć do miski, wsypać curry i dokładnie wymieszać. Morele suszone opłukać i zalać winem wytrawnym. Zagotować, od razu zdjąć z ognia i zostawić w winie. Kiedy wystygną, wyjąć i pociąć w paski. Paprykę pokroić w półcentymetrową kostkę. Mięso z kurczaka pokroić w centymetrową kostkę, połączyć z ryżem, morelami i papryką. Wlać olej, wino, w którym moczyły się morele, wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.