Tekst i zdjęcie: Tusia - Młodszy Kucharz (220)

Sałatka z ryżu z kurczakiem i suszonymi morelami

Pewnie coś dobrego!!

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

ryż , 250 g

pierś z kurczaka, 250 g

morela, 150 g

białe wino, 100 ml

papryka zielona, 1 szt.

przyprawa curry, 1 łyżk.

olej, 5 łyżk.

sok z cytryny, 1 szt.

sól, 0 uncja

pieprz, 0 uncja

Sposób przygotowania:

Ryż wrzucić do 2 litrów osolonego łyżką soli wrzątku i gotować na średnim ogniu 18 minut. Odcedzić na sicie, a kiedy wystygnie przełożyć do miski, wsypać curry i dokładnie wymieszać. Morele suszone opłukać i zalać winem wytrawnym. Zagotować, od razu zdjąć z ognia i zostawić w winie. Kiedy wystygną, wyjąć i pociąć w paski. Paprykę pokroić w półcentymetrową kostkę. Mięso z kurczaka pokroić w centymetrową kostkę, połączyć z ryżem, morelami i papryką. Wlać olej, wino, w którym moczyły się morele, wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.