Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514) Machwiowe ciasteczkapyszne ciasteczka o smaku marchewki |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
marchew, 15 dag
mąka , 40 dag
margaryna, 1 szt.
proszek do pieczenia, 1 łyżk.
cukier puder, 3 łyżk.
Ciasto wyrabia się tak jak normalne kruche, czyli najpierw sieka się zimną margarynę z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem, a potem dodaje marchewkę i cukier.Można wycinać różne wzorki albo okrągłe ciasteczka z dżemem pośrodku (dobre są domowej roboty powidła z jabłek).Ciasteczka pieką się ok. 20 min. w temp. 180 st. Można je posypać cukrem pudrem.