Tekst i zdjęcie: Tusia - Młodszy Kucharz (220) Krokiety z mięsemcoś szybkiego na obiad |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
bazylia, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 2 szt.
ząbek czosnku, 1 szt.
cebula, 1 szt.
mielone mięso, 500 g
tymianek, 1 szczypta
olej, 4 łyżk.
mleko, 2 łyżk.
bułka tarta , 2 szkl.
Wcześniej przygotować ciasto na naleśniki i je usmażyć.Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę a czosnek posiekać. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać mięso i wszystko razem przesmażyć ok. 10 minut. Mięso przełożyć do miski i gdy ostygnie dodać jajko i 3 łyżki bułki tartej. Dobrze wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć pasek farszu, złożyć boki i zwinąć krokiety. Każdy z krokietów obtoczyć w jajku i bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie aż będą złote i chrupiące. Dzieje się to dość szybko, dlatego gaz powinien być nieduży, aby środek krokieta też dobrze się usmażył.