Tekst i zdjęcie: Hanusia53 - Kuchcik (55) PLACEK SEROWO -ORZECHOWO-KOKOSOWYPrzepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji" |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
mąka pszenna, 3 łyżk.
orzechy włoskie, 10 dag
kakao, 1 łyżk.
wiórki kokosowe, 15 dag
cukier, 25 dag
białka, 4 szt.
jajka, 10 szt.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
margaryna, 12 dag
mąka ziemniaczana, 4 łyżk.
cukier puder, 25 dag
bagnes (ser), 60 dag
CIASTO SEROWE:•60 dag sera•6 jaj•25 dag cukru pudru•2 łyżki mąki ziemniaczanej•12 dag margaryny•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1. Ubić pianę z białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony ser, mąkę, proszek i pianę z białek.CIASTO KOKOSOWE:•4 białka•15 dag cukru•15 dag kokosu•2 łyżki mąki ziemniaczanej2.Ubić białka. Dodać cukier, mąkę i kokos.CIASTO ORZECHOWE:•4 jaja•1 łyżka kakao•10 dag mielonych orzechów•10 dag cukru•3 łyżki mąki pszennej•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3. Ubić białka. Dodać cukier, żółtka, orzechy, mąkę i lekko wymieszać.Etapy przygotowania1.Ciasto serowe - ciasto kokosowe – ciasto orzechowe. Piec w temp ok. 180 C przez 60 min.