Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082) Tarta z jabłkamiJabłka... |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
mąka , 2 szkl.
cukier puder, 2 łyżk.
jajka, 2 szt.
masło, 150 dag
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
jabłko, 5 szt.
cynamon, 1 łyżk.
galaretka żółta, 1 szt.
Mąkę z masłem , cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć foremkę ciastem(formę posmarować olejem i posypać bułką tartą) Jabłka uprażyć z cynamonem i dodać galaretkę w proszku. Ciasto zapiekać 15 min. następnie wyłożyć prażone jabłka i na to ubite na sztywno białka. Całość piec do momentu zarumienienia białek. ( ok 20 min)