Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082) Al'a BauntyJednym slowem kokosowo |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
czekolada deserowa, 1 szt.
masło, 200 g
mleko 2,0 % , 0.5 l
cukier wanilinowy, 1 szt.
wiórki kokosowe, 250 dag
kakao, 2 łyżk.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
cukier, 1.5 szkl.
mąka tortowa, 3 szkl.
jajka, 5 szt.
Biszkopt: ubić białka na sztywno, dodac stopniowo żółtka i 3/4 szkl. cukru, mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia. Piec w tem. 170-180 st.C około 30 minut. Masa kokosowa: Zagotować mleko z cukrem waniliowym i 3/4 szkl. cukru do gotującego budyniu dodać wiórki kokosowe i razem gotować ok. 20 min. nieustannie mieszając. Do ugotowanej masy dodać masło - 150 gr - mieszać aż się rozpuści. Ostudzoną masę wylać na upieczone ciasto. Zrobić polewę : rozpuścić czekoladę w kompieli wodnej dodając 50 g masła. Gorącą polać ciasto. Odstawić do lodówki na min. 2h.