Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082)

Al'a Baunty

Jednym slowem kokosowo

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

na Wielkanoc

Składniki:

czekolada deserowa, 1 szt.

masło, 200 g

mleko 2,0 % , 0.5 l

cukier wanilinowy, 1 szt.

wiórki kokosowe, 250 dag

kakao, 2 łyżk.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

cukier, 1.5 szkl.

mąka tortowa, 3 szkl.

jajka, 5 szt.

Sposób przygotowania:

Biszkopt: ubić białka na sztywno, dodac stopniowo żółtka i 3/4 szkl. cukru, mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia. Piec w tem. 170-180 st.C około 30 minut. Masa kokosowa: Zagotować mleko z cukrem waniliowym i 3/4 szkl. cukru do gotującego budyniu dodać wiórki kokosowe i razem gotować ok. 20 min. nieustannie mieszając. Do ugotowanej masy dodać masło - 150 gr - mieszać aż się rozpuści. Ostudzoną masę wylać na upieczone ciasto. Zrobić polewę : rozpuścić czekoladę w kompieli wodnej dodając 50 g masła. Gorącą polać ciasto. Odstawić do lodówki na min. 2h.